En fransk Charlotte till en svensk Charlotte!

Igår fyllde Charlotte Broberg, biträdande finanslandstingsråd, år så självklart ställde jag mig i köket och började skramla med skålarna. Jag kom på den smått geniala idén att baka en fransk ”Charlotte fraise” till Charlotte. Lagom fyndigt, monstruöst god.

Kakorna runt är ladyfingers, samma som man använder till Tiramisu…i princip. Jag använde mig av en genoise vilket är som sockerkakssmet men med vispade äggvitor och inget bakpulver. De smakar nästan som maräng, perfekt i tårtor.

Jag dubblade det här receptet men fick smet till en hel armé, tror att man klarar sig på en sats.

Ladyfingers

60 gram vetemjöl
60 gram potatismjöl
5 ägg
125 gram strösocker
30 gram florsocker

Separera äggvitor och äggulor. Vispa äggulorna med hälften av sockret till en fluffig, vit smet. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vispa ner sockret. Vänd ner äggulesmeten i äggviteskummet.
Sikta ner vete- och potatismjöl och vänd försiktigt in det med en slickepott. Försiktigt! Jag menar det! Du får inte pressa ut någon luft.

Spritsa ut i 8 cm långa längder, eller ja, fingrar. Samt två stora rundlar som är 22 cm i diameter. Pudra florsocker över, låt stå i 10 min och pudra sedan en gång till. Baka i 175 grader tills de precis fått färg. Fingrarna tar ca 8 minuter, rundlarna 15 min.

Fyllningen är vaniljbavaroise vilket är så galet gott. Överraskande gott. Och perfekt till jordgubbar. Det blev som en blandning av pudding, mousse och pannacotta. Inte för söt och inte för tråkig.

Vaniljbavaroise

10 gelatinblad
6 äggulor
60 gram strösocker
5 dl mjölk
7,5 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt i 10 min.
Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna och låt värmas upp med mjölken. Det ska nästan koka.
Vispa ner en tredjedel av mjölken i äggblandningen och häll sedan tillbaka allt i mjölkkastrullen. Låt stå på låg värme samtidigt som du rör konstant. Det får inte börja koka! Ta av från plattan när krämen har tjocknat.

Häll över den varma blandningen i en skål. Krama ur gelatinbladen och blanda ner. Jag ställde skålen i ett vattenbad och rörde i fem minuter för att det inte skulle bli klumpar. Låt svalna i kylen. Innan den stelnat helt så vispar du den med elvisp så att den blir krämig. Vispa grädden fast och vänd sedan ner i äggkrämen.

Okej, nu är det dags att sätta ihop tårtan. Jag använder en tårtring (tror jag att de heter) som håller ihop allt. Lägg en tårtbotten i botten och ställ ladyfingers runt hela kanten (som på bilden).
Häll ner hälften av vaniljbavaroise och lägg sedan på den andra tårtbotten och häll på resten av vaniljbavaroisen.

Låt stå och stelna i kylen i minst 2 timmar. Dekorera med jordgubbar!

Jag försökte göra små jordgubbsrosor som jag testat en gång tidigare. Sedan stack jag ner små blad av thaibasilika och det såg ut som en liten rosenbuske….isch.

Helt ok va? ;)

Grattis Grattis Charlotte!

Det här inlägget postades i Tårtor. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till En fransk Charlotte till en svensk Charlotte!

  1. Monica skriver:

    Fantastisk!

    M:)

  2. Lisa skriver:

    Åh ja! Den är förbaskat bra. Jag gillar att du använder thaibasilika istället för mynta som vanligen brukar användas i baksammanhang. Fint som fan!

  3. Mattias skriver:

    :) Jaa, thaibasilika har godare smak och snyggare blad. Helt klart en uppgradering!

  4. Så gott det ser ut och rosorna blev ju toksnygga

  5. lisa skriver:

    åh så tjusig

  6. Husmorsan Anette skriver:

    Vansinnigt vacker tårta, som dessutom lät riktigt god. Måste prova ;)

  7. Mattias skriver:

    Det tycker jag absolut att du ska göra! Enklare än den ser ut dessutom. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>