Bubblande kväll med mousserat vin och Årets konditor Cecilia Andersson!

2

Jag är en liten bakdiva när det gäller att tacka ja till saker, men den här gången gick det bara inte att säga nej. Nope, så igår kväll fick jag anordna ett litet event här i nya lägenheten (dock lite halvfärdig) tillsammans med det nya mousserande budgetvinet Freixenet Mia Moscato och årets konditor Cecilia Andersson. Ja, och åtta trevliga vänner som drog sig hit och fick vara med och baka den helt brutalt goda desserten som du ser på bilden ovan – Smultroncurd, citrondaquise och mascarponemousse (recept finns längre ner). Herre min skapare att det går att röra ihop såna små desserter, pur magi!

30

Desserten innehöll bland annat det mousserande vinet Freixenet Mia Muscato. Why? Därför att det här vinet passar perfekt till just desserter, både i och till. Väldans fruktigt och lagom sött, perfekt nu till sommarens desserteskapader eller läskande drinkar. Psst…och det kostar endast 49 kr. :)

26

Kvällen började med att vi klirrade glasen tillsammans med Cecilia Andersson som alltså blev Årets konditor 2012, mäkta imponerande. Här försöker jag att kolla avslappnat på mitt vinglas. #fail

32

Första laget fick göra smultroncurden som för övrigt går lika bra att göra med hallon. Cecilia hade självklart stenkoll…på kameran. ;)

22

Under tiden fick de andra underhålla sig bäst de kunde med mousserat vin och färska bär…

24

…några fick röda fläckar över sin vita tröja (=jag) och andra åt med stil, som snygga Pauline. :)

29

Pauline som för övrigt hjälpte till med citrondaquisen, ständigt övervakad av en tokig mästerkonditor. ;)

35

Instagram moment! Pauline tog med sin vän Angelica Boldreghini som inte bara är en helt brutalt bra fotograf (kolla in hemsidan här), utan även en jäkel på att riva lime (vänster) och på att äta bakverk (höger).

13

Citrondaquisen spritsades ut till små pluppar, precis som när man gör macaroner.

38

Ooooch så lite mer vin. Här är min fantastiskt snygga vän Emma, som inte bara älskar pärlande viner, utan även precis födde tidernas sötaste son Leo. Så självklart var jag tvungen att frigöra henne från den slitsamma småbarnstillvaron och ta med henne på en flott afton med bubbel och bakverk.

12

Nästa gäng, Iman och Magnus. Söta som pärlsocker gjorde de den brutalt goda moussen med mascarpone och Freixenet Mia Moscato.

33

Och eftersom alla satt och suktade efter sötsaker så bjöds det på maränger under väntan. Till höger sitter min bedårande sambo tillsammans med Iman.

4

Och här är the one and only Tito Frez tillsammans med galet snygga Anette Lundgren. Och yeees hontey, vi har en guldvägg i lägenheten! ;)

37

Sen var det bara att lägga ihop desserten…

31

…och dekorera såklart. Cecilia hade tagit med ätbara blommor, färska bär, chokladdekorationer och strössel. Det var nästan slagsmål vid köksbänken när alla ville bräcka varandra. Men jäklar vad snyggt det blev!

7

Och kommer alltså receptet. Det står inte angivet hur många det räcker till, men runt 10 personer skulle jag dra till med.

Mia Muscato-dessert

Smultroncurd
4 dl smultronpuré eller mixade smultron (går bra med hallon)
5 st ägg
2 dl strösocker
150 g osaltat smör
3 st gelatinblad

Blötlägg gelatinet.
Koka upp purén med strösockret och häll det över äggen under omrörning.
Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda (inte koka!). Häl tillbaka i bunken som äggen låg i. Tillsätt gelatin och vispa, plasta bunken och ställ in i kylen. När curden har svalnat lite så mixar du ner smöret. Häll ner i botten av små glas eller dessertskålar. Låt svalna helt i kylskåpet.

Citrondaquise
6 st äggvitor
1,75 dl strösocker
3,25 dl florsocker
3,25 dl mandelmjöl
rivet skal av en citron

Vispa äggvitan till ett skum. Häll i strösocker och vispa hårt. Sikta florsocker och mandelmjöl. Tillsätt rivet citronskal, florsocker och mandelmjöl till marängen och vänd ner för hand med en slickepott. Spritsa små pluppar på bakplåtspapper och baka i 200 grader i 10-12 minuter.

Mascarponemousse
500 g mascarpone
2 dl Freixenet Mia Moscato
5 st gelatinblad
6 st äggulor
2,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
5,25 dl vispgrädde

Vispa ihop mascarponen med vinet.
Blötlägg gelatinbladen.
Koka strösocker och vatten till 121 grader.
Börja samtidigt att vispa äggulan på hög hastighet. Häll ner sockerlagen bland äggvitorna i en tunn stråle. Vispa konstant och fortsätt tills allt har svalnat. Smält gelatinet och blanda ner i äggulevispet. Vänd ner mascarponekrämen. Vispa vispgrädden lätt och vänd tills sist ner även den. Klart!

Nu är det bara att lägga en eller två maränger ovanpå smultroncurden och sedan toppa med mascarponemoussen.

Cecilia gör sådana här i formar och fryser in. Sedan är det bara att ploppa ur dem och du har en perfekt bakelse att täcka med vit choklad eller liknande, men det är helt klart enklare att göra som beskrivet ovan. :)

6

Tack till Cecilia Andersson för att du hjälpte till att göra kvällen helt fantastisk med din grymma dessert!

Och om ni vill testa Freixenet Mia Moscato finns den att köpa på Systembolaget för blygsamma 49 kronor. Helt klart värd att testa!

1

Okej, bara en till då…

Det här inlägget postades i Inspiration och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bubblande kväll med mousserat vin och Årets konditor Cecilia Andersson!

  1. Felicia skriver:

    I Dumma mej 2 heter deras café ”Bake my day”. Jag tänkte direkt på dig och din blogg. :)

  2. Anna skriver:

    Åh det är alltid en sån fröjd att besöka din blogg. Underbara bilder och recept ;D

  3. Pingback: Lata dagar för Bake My Day och drömmen om fruktkonst |

  4. Anna skriver:

    I receptet för mascarponemoussen så står det blanda i äggvitorna, fast det finns inga äggvitor i receptet. Är det äggulorna du menar :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>