Bokrecension: Matmolekyler – kokbok för nyfikna

Jag tänkte börja recensera kokböcker på bloggen. Varför? För att ingen annan gör det såklart! Mattidningar är så duktiga på att slänga ogenerat med beröm över sina boktips utan att man egentligen vet om de ens har öppnat böckerna. Jag kommer att läsa varenda sida och provlaga själv, ta EGNA bilder (= inga läskiga pressbilder), sen ge min ärliga och hyfsat objektiva åsikt.

Bokrecension: Matmolekyler – kokbok för nyfikna
Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström

Först ut är en bok jag har sett fram emot lite för länge. En kokbok av nördar för nördar. Och för er som tror att det är en förolämpning så har ni fel! ”Nörd” är den vackraste komplimangen som finns! Nördar besitter en avundsvärd glädje för ett specifikt ämne och delar mer än gärna med sig av livsviktig och helt onödig fakta.

I Matmolekyler reds alla (eller i alla fall många) frågetecken i matvärldens suddiga värld ut. Man känner sig som ett litet barn vars enda följdfråga är ”Varför då då?” Men då finns Lisa och Malin där med ett uttömande svar. Vad händer när man steker köttet? Varför ska man sikta vetemjölet till sockerkakan? Varför älskar vi sött så förbaskat mycket?

Jag var rädd ett tag att jag skulle se i kors över långa ord som denaturering, glycyrrhizinsyra och isotiocyanater, men det är skrivet så galet underhållande att läskiga kemilektioner är som bortblåsta. Fine, jag läcker fortfarande kunskaper som mitt högstadie-jag, men mycket stannar.

Jag är helt övertygat om att pretentiösa kockar kommer gå i taket över den här boken. Det är nämligen många präktiga matmyter som slängs i soptunnan och många ”måsten” som kastas i komposten. Jag älskar det, är så trött på att leva efter dumma regler man aldrig får grepp om. Å andra sidan är det minst lika påfrestande att ställa sig i köket efter att ha läst den här boken och att bjuda Lisa och Malin på middag kommer aldrig på tal! Jag skulle inte ens våga servera maten på porslin med rädsla för att glasyren kanske har lägre PH än maten och får min hollandaisesås att bli grön eller nåt. Men då finns de ju i alla fall där och kan förklara det för mig.

På tal om hollandaisesås så är maten ovan från boken. Eller ja, hollandaisesåsen med brynt smör, apelsin och hasselnötter. Jag läste inte receptet utan använde valnötter…så där begick jag säkert ett fasligt fel. Men gott blev det!

Ett annat recept var den här chokladmoussen med olja som jag misslyckades totalt med. Jag värmde chokladen för mycket så den sprack och skrattade mig i ansiktet. Men gott blev det och jag vet varför det gick åt fanders vilket mina svärföräldrar också fick lära sig.
Just ja, det finns recept i boken. Inte fullspäckat, men som trevliga avbryt som förtydligar och visar vad man precis har fått lära sig.

Ah, jag skulle komma med kritik också! Jag tänkte först klaga på att det fanns en del ”förmodligen” istället för faktiska svar. Det finns ett fåtal ”kansken” som också maler i min skalle. Å andra sidan skulle boken bli 2000 sidor lång om man redde ut vartenda kommatecken och då hade jag inte köpte boken ens om den hade haft ett brutalt sexigt omslag. Plus att det här öppnar för en ”Volym II”…dvs. om Malin och Lisa orkar med tre år till av nötande och stötande i köket.

Som avslut vill jag bara säga att ni måste köpa den här boken och stödja likasinnade matnördar. Till och med min pappa ringer och vill prata om den här pjäsen och hans kulinariska färdigheter går att mäta i bränd falukorv och äggmacka. Det ni!

Det här inlägget postades i Bokrecensioner. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Bokrecension: Matmolekyler – kokbok för nyfikna

 1. Malin Sandström skriver:

  Åh, tack för recensionen! Alltid intressant att höra vad läsarna faktiskt tycker, och extra kul att du tycker att vi lyckades skriva en bok som du (och din pappa!) gillar. Tanken är ju just att det inte bara ska bli lättare att lyckas, utan också roligare (läs: mindre jäkla frustrerande) att misslyckas, när man iallafall vet varför. Jag har egna hårresande köksmisslyckanden att berätta om, det har säkert Lisa med, så du behöver garanterat inte få nån prestationsångest för vår skull :-)

  Jag kan lova att de allra flesta av bokens ”kanske” och ”förmodligen” (tyvärr) är väldigt väl underbyggda – oftast är det fall där vi inte hittade tillräckligt med vetenskapliga belägg i litteraturen för att säga en viss sak med emfas, men där vi tyckte att det fanns tillräckligt med tecken i rätt riktning för att det skulle vara värt att nämna. Det är naturligtvis lite småsurt att harva sig igenom ett halvdussin forskningsartiklar och landa i ett ”eventuellt”, men ibland faller det sig inte bättre… Om du har ett favorit-”kanske” får du gärna fråga, så kan vi förhoppningsvis förklara varför vi inte är säkra.

 2. LisaFW skriver:

  Tack för en jättefin och ärlig recension. Jag måste erkänna att jag är väldigt stolt över alla ”kansken”. Vetenskap blir oftast inte mer precis än så, helt enkelt för att den försöker beskriva en otroligt komplex och nyckfull verklighet.

 3. Sanna skriver:

  Boken låg överst på önskelistan redan innan, men nu får jag nog gå från önskan till handling. Den får hamna överst i högen på köksbordet tillsammans med Smakernas återkomst, I kökslandet, ett år med mat och trädgård på Rosendal och en hel massa andra :-)
  Hit kommer jag gärna igen för att läsa vad du tycker om alla böcker :-)

 4. Mattias skriver:

  Härligt! Då är det ju bara att köpa den! =)
  Välkommen tillbaka!

 5. Mattias skriver:

  Jag förstod det. Ville mest inte smickra er för mycket, ni kan ju bli kaxiga då!

 6. Tack för recensionen, har också hört att den ska vara ruggigt bra! Nästa bok jag köper får bli denna!

 7. Jessica skriver:

  OT: Jag vet inte om du har sett den här trevliga butiken på Etsy
  http://www.etsy.com/shop/andiespecialtysweets?ref=top_trail

  Kanske blir du inspirerad eller beställer från dom direkt. De har bra service, allt kommer välpackat. Har egen erfarenhet av flugsvampar och knappar :)

 8. Mattias skriver:

  Wow! Helt fantastiskt!

 9. Jessica skriver:

  Tänkte att det var i precis din linje :) . Allt om metallic sprayade madeleiner och sånt.

 10. Therese skriver:

  Har kikat på boken i flera månader nu och trånat .. får bli en nu-kickstartar-vi-våren-present! Tack för läsvärd recension.

 11. Haha, spännande att få höra dina ”hyfsat objektiva åsikter” ;) Det låter som ett riktigt guldkorn till bok, blev sugen på att sticka ut och köpa den direkt! Tack för en härlig recension; jag ser fram emot fler :D

 12. Jessica skriver:

  Och recensera böcker som verkar kräva fulla konditor- eller restaurangkök och som, dessutom, inte verkar ha haft ett enda recept provbakat i ett hemmakök. Eller provbakat alls.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>