Bästa rabarberdesserten ever!

Jag kvittrade på min Twitter lite tidigare idag om att jag kanske har klurat fram den bästa rabarberdesserten ever. Så är det bestämt. FAN vad god den är. Och jag gillar inte ens rabarber! Kanske därför att mitt enda minne är när jag var liten och jag och mina systrar plockade rabarber hos vår farmor och farfar och sedan doppade i strösocker. Gnaga sura stjälkar är aldrig allt för angenämt.

Och neeej, det är inte svårt, bara simpel mördeg, bakade rabarber och vaniljgegga…och 67000 härliga kalorier.

Mördeg
Mördegsreceptet hittar du här. Jag har använt det förr och det är perfekt. Den här gången färgade jag degen galet röd med pulverfärg från Essencefabriken.

Glutenfritt? Då kan du använda receptet på degen till crème brûlée-kakorna. Perfekt för det här!

Bakade rabarber
500 gram rabarber
150 gram råsocker
0,5 vaniljstång
Skal och saft från en citron

Skiva rabarberna. Skär upp den halva vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg dem i en ugnsform och blanda runt tillsammans med sockret och saft samt skal från citronen. Baka i 175 grader i ca 25 minuter. De ska ha blivit mjuka och gojsiga. Ta ut och låt svalna.

Vaniljgegga
1 dl grekisk yoghurt
1,5 dl vispgrädde
0,5 vaniljstång
50 gram florsocker

Dela och skrapa ut fröna. Blanda tillsammans med grekisk yoghurt, vispgrädde och florsocker. Vispa allt med elvisp tills det är fluffigt och krämigt.

Tartletterna
Kavla ut mördegen till 3mm tjocklek. Ta ut rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg de på en plåt och klicka på två matskedar bakade rabarber. Vik upp degen och vecka den. Lägg eventuellt den på ytterliggare en degrundel som du sedan veckar i kanten. Om du vill vara extra duktig kan du ta ut mindre rundlar och köra in runt om för att göra extra blommigt.

Grädda tartletterna i 175 grader i 20 minuter. Ta ut och servera med vaniljgeggan.

Alltså…du måste testa den här. Passar garanterat bra med sötare bär, paj, sallad eller bara som den här. Inte för söt eller syrlig utan göttigt ”frisk”.

Även utan färg i degen och fejkade kronblad så är den läckert snygg. Perfekt när man köper svennigt grönbruna rabarber som inte gör någon glad. Jag undrar var ”vaaaanligt” folk kan köpa piggt röda rabarber som man kan se på tv.


Jag har lärt mig att bara provsmaka av bakverken jag gör…men…ja…den här åt jag upp hela…gånger två.

Om du inte orkar med att pilla ihop mördeg så kan du servera rabarberkompotten med vaniljcremen, utsökt i sin enkelhet.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Bästa rabarberdesserten ever!

  1. Emilia skriver:

    Ja, det ser verkligen inte fel ut. Vilka underbara ”näckrosor” det blev!

  2. Anna skriver:

    Tusan vad gott! Så fort rabarbern vuxit upp ska jag göra detta!

  3. Katarina skriver:

    Rabarber som är så gott och fint du fått till det!

  4. Mattias skriver:

    Tack!

  5. Lena skriver:

    Jäklarns va grym du är ;) Ser inte bara ljuvliga ut utan också vansinnigt goda :)

  6. Jojje skriver:

    Ser vansinnigt gott ut! Hade du något recept på glutenfri mördeg? Tror du nämnt det men inte skrivit ut recept.

  7. Mattias skriver:

    Mjo, använd receptet på ”pajdegen” till creme brulee-kakorna, bättre än ”vanlig”.
    http://bakemyday.se/?p=3360

  8. Örjan skriver:

    ???
    God ide, men önskar bilder med gräddad rabarberblomma.

  9. Mattias skriver:

    Huh!? Det är bara bilder på gräddade pajer, förutom den som försöker visa hur man lägger ihop dem.

  10. Mia skriver:

    Helt underbart vackra! Har lite svårt för rabarber men borde ju funka med annan fyllning också, måååste testbaka de där rackarna ^^

  11. Elsa skriver:

    Nomnomnomnom! Hej då tråkiga rabarberpaj- Hallå hej ljuvliga rabarberblomma!

  12. Örjan skriver:

    Förlåt ”misstroendefrågan”.
    Trodde gräddade varianter skulle vara brunare i ytan pga den berömda maillardeffekten.

  13. Mattias skriver:

    Jo, men mördeg brukar ju inte få galet mycket färg. Ibland ska man pensla degen med ägg för att ge färg vilket jag hoppade eftersom ja…jag inte ville ha extra färg.:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>