Bake My Day i nya numret av fabulösa Tidningen Mums!

Tidningen Mums

Jag älskar Petter Wallenberg. Petter gör allt som jag inte kan, tror att jag vill, vet att jag inte klarar av, önskar att jag visste och är besatt av. Han har bland annat gjort det fantastiska albumet Legends, som ni bara måste lyssna på. Finns på Spotify!

Han gör även Tidningen Mums som är så galen att man inte tror det är sant. Alltid kittlande provocerande och ber inte om ursäkt för något. I senaste numret har han bland annat låtit småbarn göra pärlplattor föreställande t.ex. Usama bin Ladin och Hitler…som barn.

Tidningen mums 1

Men störst och bäst är såklart det faktum att jag fick bidra med lite bakverk. ;)
Hela numret handlade om barn så jag ville göra bakverk som ser ut som mat. Ni vet hur man som liten bara vill äta bakverk istället för middag…well, nu kan du det! :)

Kaviarmacka

Först ut är ett önskemål från Petter själv, en ägg och kaviar-macka! Knäckebrödet gjorde jag av ett digestivekex som sedan toppades med marsipanägg och cream cheese ”kaviar”. Läskigt likt verkligheten, eller hur!?

 

Ägg och kaviarmacka

Knäckebröd (digestivekex), 10 st
3 dl vetemjöl
1½ dl fullkornsvetemjöl
1 msk farinsocker
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
100 g smör
ev. 1 msk vatten

Kaviar (frosting)
50 g smör, rumstempererat
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 g färskost t.ex. Philadelphia
några droppar gul och röd karamellfärg

Ägg (marsipanägg)
vit marsipan
gul karamellfärg

Knäckebröd. Nyp ihop samtliga ingredienser med fingrarna eller kör allt i en matberedare. Vattnet tillsätter du bara om degen känns för torr. Så fort du har fått en smidig deg plastar du in den och slänger in den i kylen en halvtimme. Kavla sedan ut degen ca 5 mm tjock. Skär ut tio rektanglar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Massakera de gärna med en kruskavel eller andra tillhyggen så att de ser ut mer som knäckebröd. Grädda i 175 grader i 12 minuter.

Kaviar. Vispa ihop samtliga ingredienser med hjälp av en elvisp. Spara en liten klick frosting att använda som ”smör” på grahamskexen. Färga frostingen orange med några droppar gul och röd karamellfärg.

Ägg. Färga en klump marsipan gul genom att knåda in några droppar gul karamellfärg i den. Rulla ut till en rulle. Platta ut den vita, ofärgade marsipanen och vira sedan den runt den gula rullen. Skiva allt i tunna ”äggskivor”.

Bred först ett tunt lager ofärgad frosting på knäckebröden. Toppa med äggskivorna och spritsa sedan kaviar över hela kalaset.

Kottbullar

Sen var jag ju bara tvungen att göra barnens favorit: Köttbullar med potatismos och brunsås. :)   Det är i princip cake balls med chokladsås och en fasligt god bananmousse.

 

Köttbullstallrik

Köttbullar (chokladkaka)
3½ dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ägg
1 dl olja
2 tsk vaniljsocker
1½ dl mjölk
1½ dl vatten

Nutella

Potatismos (bananmousse)
2 mogna bananer
2 äggulor
½ dl strösocker
1 msk citronsaft
5 dl vispgrädde

Brunsås (chokladsås)
100 g mjölkchoklad
1 msk smör
1½ dl vispgrädde

Ärtor och lingonsylt (marsipanärtor och hallonsylt)
marsipan
några droppar grön karamellfärg

hallonsylt

Köttbullar. Mjöla en bakform. Blanda ihop vetemjöl, kakao, strösocker, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ner äggen, olja, vaniljsocker, mjölk och vatten. Häll ner smeten i formen och grädda i 175 grader i 25 minuter. Ta ut och låt svalna.
Mixa chokladkakan i en matberedare eller smula sönder med fingrarna. Häll ner i en bunke. Tillsätt en matsked Nutella i taget tills det att du får en hyfsat torr, men fast deg av kaksmulor. Forma till små ”köttbullar”.

Potatismos. Mosa eller mixa sönder bananerna tillsammans med äggulor, strösocker och citronsaft. Vispa vispgrädden fast och vänd sedan ner den i banangeggan.

Brunsås. Hacka mjölkchokladen fint och smält försiktigt i micron tillsammans med smöret. Rör ner vispgrädden.

Ärtor och lingonsylt. Knåda in några droppar grön karamellfärg i lite marsipan. Rulla små ärtor av marsipanen. Servera ärtorna och hallonsylten till köttbullarna, brunsåsen och potatismoset.

Hamburgare

Och till sist det jag äter mest: Hamburgare! :)

 

Hamburgare med pommes

Hamburgerbröd (briocher), 16 st
25 g jäst
1 msk vatten
3 ägg
½ tsk salt
1 msk strösocker
5 dl vetemjöl
150 g smör, rumstempererat
ägg till pensling
vita sesamfrön

Hamburgare (chokladsmet), 6 st
100 g smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
1 nypa salt
½ dl kaffe eller vatten
200 g mörk choklad

Pommes (mördeg)
300 g smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 ägg
ev. 1 msk kallt vatten
strösocker

Ketchup och senap (frosting)
se. receptet på frosting till ”Kaviarmackan” ovan
röd karamellfärg
gul karamellfärg

Salladsblad (marsipan)
marsipan
grön karamellfärg

Hamburgerbröd. Rör ut jästen i vattnet och vispa sedan ner äggen. Tillsätt salt, strösocker och vetemjöl och knåda ihop allt. Kasta nu ner lite smör i taget under ständigt knådande, enklast är att använda en hushållsassistent. När allt smör är använt knådar du degen i 10 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen känns för kleggig. Vält ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 16 delar. Forma små bollar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Platta till dem lätt och låt jäsa under en handduk i 1 timme. Pensla bullarna med ägget och strö över sesamfrön. Grädda i 225 grader i 6-8 minuter.

Hamburgare. Hacka den mörka chokladen fint och smält sedan försiktigt i micron. Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare och forma sex ”hamburgare”.

Pommes. Nyp ihop smör, vetemjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt äggen och vattnet och tryck ihop allt till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut degen ganska tjockt och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i 10 minuter. Ta ut plåten och skär degen i pommessmala stavar och kör åter in allt i ugnen i 8 minuter. Ta ut och låt svalna. Vänd sedan ”pommesen” i strösocker.

Ketchup och senap. Färga hälften av frostingen med röd karamellfärg och den andra hälften med gul karamellfärg.

Salladsblad. Knåda in några droppar grön karamellfärg i marsipan. Kavla sedan ut marsipanen tunt och vecka försiktigt med fingrarna.

Dela hamburgerbröden och lägg på en hamburgare. Toppa med salladsblad, ketchup och senap. Lägg på hamburgerbrödslocket och servera tillsammans med pommes.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Bake My Day i nya numret av fabulösa Tidningen Mums!

  1. Emmy skriver:

    Herreguuu!
    Allt är såklart helt fantastiskt, men köttbullstallriken… Jag AVLIDER av längtan att få bara trycka ner ansiktet och glufsa i mig den!

    Det borde vara olagligt att vara så kreativ och duktig som du är!
    Eller, nej, det borde vara olagligt att vara så kreativ och duktig som dig -och inte ge mig åtminstone fem portioner av varje.

    Tack för fantastiska bloggar!

  2. Jenny Söderberg skriver:

    Du är helt fantastikst duktig. Så fina!!

  3. Nora skriver:

    Kaviarmackan <3

  4. Jannice skriver:

    Ruskigt imponerande! =)

  5. Pingback: Franska bakverk, intervju ekojultips och ny hund? Hej vecka 42 | Ekostil

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>