Bake My Day i Buffé – Bakverk åt alla!

Några av er har redan sett det, men alla andra måste genast slita tag i det senaste numret av ICA:s tidning Buffé och kolla in mina gluten-, ägg- och mjölkfria bakverk! Samtliga bilder är tagna av den fantastiska, fabulösa och spektakulära fotografen Eva Hildén Smith.
Tis: Och om ni inte vill testa recepten så inspireras av idéerna och designen! :)

Jag är inte själv allergiker eller vegan, men tycker att bakverk ska vara till för alla. Vet själv hur deprimerad jag blir av en tråkig kaka, så ska ingen behöva känna!

Jag har skrivit kommentarer till varje recept för att täcka in så många allergier, problem och tips som möjligt. Har ni frågor så är det bara att mejla till mattias@bakemyday.se

Och NEJ, det här är inte bara för allergiker, det är för alla som känner för att skära ner eller utesluta mjölkprodukter, ägg och gluten.
Och NEJ, det här är inte nån tokig diet, bara kul variation för vissa och måste för alla. Man blir tjock om man äter för mycket, men en glad tjockis! :)

Här är min galet vackra prinsesstårta med rosor åt alla som nästan gör mig religiös.

Om alternativ till vispgrädde: Det står ”laktosfri” i tidningen bara för att vi inte tyckte att det fanns ett bra mjölkfritt alternativ till vispgrädde när recepten skrevs. Nu ska ni absolut använda Alpros Airy & Creamy som är perfekt för det här.

Angående marsipanen så kavlar tydligen Odense ut sitt marsipanlock med vetemjöl vilket gör att det inte är glutenfritt. Färgar ni egen marsipan, som vi rekommenderar, slipper ni det problemet. ICA:s marsipanlock ska dock vara helt glutenfria, men läs alltid en extra gång på förpackningen.
Det här gäller alltså att vara försiktig med marsipanlocken, INTE okavlad marsipan.

Det står ”laktosfritt smör” i tidningen men använd mjölkfritt smör om du är mjölkallergiker eller vegan.

Prinsesstårta med rosor åt alla!

Tårtbottnar:
100 gram mjölkfritt margarin
2 dl rismjöl
1 dl strösocker
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
5 msk äppelmos
1 dl varmt vatten

Fyllning 1:

Vaniljgrädde:
1,5 dl sojamjölk
0,75 dl strösocker
1,5 msk maizena
1 msk vaniljsocker
5 dl vispgrädde

Fyllning 2:

1 dl hallonsylt

1 färdigutkavlat grönt marsipanlock
2 paket färdiga marsipanrosor

Sätt ugnen på 175 grader. Mjöla en springform, 20 cm i diameter, med lite rismjöl. Smält smöret. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner det smälta smöret, äppelmosen och det varma vattnet. Vispa med en ballongvisp så att alla klumpar försvinner. Häll ner smeten i springformen och grädda i ca 25 minuter eller tills den är torr i mitten. Testa med en sticka eller gaffel. Låt kakan svalna helt innan du fortsätter med tårtan. Tips: Sätt gärna in tårtan i kylen i 20 minuter så blir den fastare och därmed lättare att dela.

Blanda strösocker och maizena i en kastrull. Vispa ner sojamjölken och låt allt koka upp på svag värme. Vispa konstant tills du har fått en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsockret. Låt krämen svalna helt. Vispa grädden och börja med att blanda ner ca 1 dl vispad grädde i vaniljkrämen. Vänd ner resterande grädde försiktigt så att inte luften pressas ut.

Dela tårtbottnen i tre delar. Lägg underdelen på ett serveringsfat. Bred ut hälften av hallonsylten och en stor klick av vaniljgrädden. Lägg på nästa tårtbotten. Upprepa med resterande hallonsylt och en stor klick vaniljgrädde. Lägg på den tredje bottnen och avsluta med resterande vaniljgrädde och se till att täcka hela tårtan.

Kavla ut det gröna marsipanlocket något och skär sedan ut små blad med en vass kniv. Dekorera tårtan med bladen och toppa med några marsipanrosor. Hur många bestämmer du själv.

Jag brukar alltid tjata om att jag är anti-cupcakes, men när jag fick den här idén blev till och med jag smått förälskad. Självklart behöver ni inte pilla med strössel, men det är skojigt enkelt och ett roligt sätt att göra vänner och familj barnsligt glada.

Tänk på att några strösselsorter innehåller vetestärkelse. Vissa glutenallergiker klarar av det, andra inte, så var försiktig.
Om du är allergisk mot soja så byt ut sojamjölet mot kikärtsmjöl och sojamjölken mot vatten eller vanlig mjölk (om du inte är vegan eller mjölkallergiker).

Strösselcupcakes

2 dl sojamjöl
1 dl rismjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 dl strösocker
0,5 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
75 gram smör + 2 msk till muffinsplåten
5 msk äppelmos, osötad
rivet skal av en halv citron
1,5 dl varmt vatten

Vaniljfrosting + kulört strössel
Hallonfosting + lakritrsströssel

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret. Pensla muffinsplåten med lite av det smälta smöret (om du vill kan du använda dig av bakformar som du sedan tar bort). Sikta ner alla de torra ingredienserna i en bunke. Häll ner det smälta smöret, äppel- mosen, det rivna citronskalet samt det varma vattnet. Vispa med en ballongvisp tills alla klumpar är borta.

Fyll muffinsplåten till 2/3 med smet och grädda i 18 minuter för stora och 12 minuter för små. Ta ut och låt svalna något innan du pillar ut dem från muffinsplåten. Om du bakade dem i bakformar så tar du bort formarna nu.

Dekorera dina cupcakes:
Blanda ihop valfri frosting. Bred ut ett tunt lager frosting runt cupcaken där bakfor- men vanligtvis brukar sitta. Rulla kanten sedan i strössel och se till så att du täcker hela. Spritsa eller klicka ut ytterligare frosting på toppen av cupcaken och du är klar!
Låt gärna de stå i kylen i 10 minuter innan servering så att frostingen hinner stelna.

Vaniljfrosting (till 12 cupcakes)

För att få en så jämn och slät frosting som möjligt är det bäst att inte använda en elvisp (även om det ibland känns enklare). Rör istället ihop den med en sked.

100 gram mjölkfritt margarin, rumstempererat
7 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl sojamjölk

Blanda ihop margarinet, florsockret, vaniljsockret och sojamjölken. Rör tills du har fått en smidigt frosting utan klumpar.

Hallonfrosting (till 12 cupcakes)

För att få en så jämn och slät frosting som möjligt är det bäst att inte använda en elvisp (även om det ibland känns enklare). Rör istället ihop den med en sked.

100 gram mjölkfritt margarin, rumstempererat
1 dl hallon, frysta går bra
7 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Om du använder dig av frysta hallon börjar du med att tina dem. Sätt sedan en sil över en skål och pressa hallonen genom den. Tryck med en sked för att få igenom så mycket av hallonen som möjligt. Du gör det här för att få en fin hallonpuré utan kärnor. Blanda hallonpuréen du har fått tillsammans med det mjölkfria margarinet. Tillsätt florsockret, vaniljsockret och sojamjölken och rör tills du har fått en smidig frosting utan klumpar.

Och till sist fantastiskt sega och geggigt goda fudgebrownies. Samma sak gäller här: Är du allergisk mot soja så by ut sojamjölet mot kikärtsmjöl. Någon var allergisk mot kakao och då är det bara att hoppa över den helt, du får fortfarande en mäktig chokladsmak.

Fudgebrownies

Tips: Lägg gärna en bit bakplåtspapper i botten på formen så att brownien inte fastnar.

250 gram mörk choklad
250 gram mjölkfritt margarin
2 dl strösocker
2 dl sojamjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
3 tsk No-Egg

Smält choklad och margarin i en kastrull på svag värme. Sikta under tiden ner strösocker, sojamjöl, bakpulver och No-Egg i en bunke. Blanda ner chokladblandningen. Vispa gärna lätt med en visp så att alla klumpar försvinner. Häll smeten i en brödform och grädda i 175 grader i 40-50 minuter. Kakan ska inte vara torr i mitten.

Ta ut och låt svalna i 30 minuter. Sätt sedan in brownien i frysen i 1 timme så blir den mycket lättare att skära.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

73 kommentarer till Bake My Day i Buffé – Bakverk åt alla!

  1. Maria skriver:

    Denna prinsess tårta är så gudomligt vacker!!! Jag älskar den och kommer att göra den på mitt nästa kalas!!

  2. ihemmetslugn skriver:

    Helt underbart att du kämpar för att vi allergiker ska kunna få äta gott och som ser gott ut också! Jag log från öra till öra igår när jag läste Buffé och jag känner mig glad i hela hjärtat att äntligen så är det någon som tänker på oss allergiker.

    BAMSEkramar till dig!

  3. Nina skriver:

    Hej! Hittade hit tack vare den tidningen igår. Blev helt förälskad i din blogg så sedan i går kväll så har jag läst igenom hela din blogg. Jag är helt lyrisk över dina bakverk. Lycka till med dina bak alster. PS. Det finns kattsand som inte gör så att det stinker i hela lägenheten tex Ever Clean. DS.

  4. Helen skriver:

    Hej! Jag är en sån där som läst och dregglat över din blogg i ett drygt år men aldrig skrivit nåt… men nu tänkte jag tipsa om mina vänners blogg där de också experimenterar med att baka allergivänligt! Jag skren den i webbplats-rutan här, så att det blev en länk… Ni kanske kan tipsa varandra? :)

  5. Lisa skriver:

    Ett tips på en bra frosting är limezest, floursocker, färskost, grädde och vanilj. Jag testade det i helgen och det var ta mig fan den bästa frosting jag smakat! Påminner om bra glass i smaken med ett förbaskat fint fluff. Alpros nya ”grädde” borde passa utmärkt till det!

    För övrigt kan den här tårtan nog vara den finaste som synts i din blogg hittills.

  6. Maria skriver:

    TOPPEN!!! Detta är precis vad jag letat efter!!

    För 6veckor sedan fick min man svar på allergiprover han lämnat. Svaren visade att han är allergisk mot ägg, mjölk (inte laktos utan själva mjölkproteinet), vete (inte gluten utan själva vetet), råg och jordnötter.
    GAHH, var vår första tanke, vad kan man äta då??? Bara grönsaker…?
    Började leta efter produkter i affärerna, men de flesta innehåller något av mjölk, ägg och/eller vete.
    Letade i bokhandeln efter kok/bakböcker, men där hittade jag nada! Det finns allergiböcker om man är allergisk mot mjölk, ägg ELLER vete, men inte någon till dem reagerar på dem alla tre…
    Min man har sedan dess varit rätt nere då ett av hans absolut största intressen är just att baka, för vad kan man baka för något utan både mjölk, ägg och vete?!
    Så idag slog jag upp månadens buffétidning, och vad ser jag om inte dina allergirecept :D Sprang iväg hit till datorn (slängde buffétidningen till min man i farten) och letade upp din blogg fortast möjligt, hihi
    Verkligen super med recept till dem som är allergiska!! För som du själv säger i tidningen ”alla är värda sötsaker…”
    Detta gjorde våran (min & makens) dag!! Jag hoppas verkligen att du fortsätter med det du gör, för det verkar vara något aom blir allt vanligare i dagens samhälle, just dessa allergier…
    Ska genast läggas till på bloglovin så att jag inte missar något framöver! ;)

    PS! Jordgubbsmoussen lite längre ner här på bloggen kommer definitivt att provas i helgen av mig och mina vänner, MUMS!

  7. Ann-Marie skriver:

    Kan man byta ”rakt av” till vetemjöl när det gäller ris- och sojamjöl? (Jordnötsallergiker ska inte äta sojaprodukter) Bakverken ser så frestande ut! Vad roligt att du är med i flera tidningar nu.

  8. Alexandra skriver:

    Jag blir så himla glad när en av mina absoluta favoritbloggare börjar experimentera med ägg- och mjölkfritt. Superbra för alla allergiker och för mig själv som är vegan!

  9. Hanna skriver:

    Har följt din blogg ett tag nu, läste Buffé-tidningen igår och blev helt förälskad i den där tårtan! Vilket mästerverk!

    Hur kommer det sig att du brinner så för oss stackars allergiker? (Hittade Friends of Adam genom dig, TACK för det!) Äter själv inte laktos sen barnsben och gluten nu de senaste tre åren. Bakning har blivit något jobbigt och ofta blir man besviken på resultatet, jag älskade att baka innan! Jag skulle vilja våga använda t ex rismjöl, kikärtsmjöl, guarkärnmjöl och durramjöl med mera men förstår inte riktigt när man ska använda vad. Kan man bara byta rakt av? Oftast verkar det ju vara olika blandningar av flera sorter.

    Ska baka din tårta så fort tillfälle bjuds. Tack för att du experimenterar!

  10. Jessica skriver:

    Och nötallergikern byter ut marsipanlocket mot färgad sockerdeg :)

  11. Frida skriver:

    Vilken fantastisk tårta! Jag gick in på bloggen från icas sida, kul att du har kommenterat recepten med ännu bättre alternativ.

  12. Mattias skriver:

    Tack för tipset! Riktigt inspirerande blogg!

  13. Mattias skriver:

    Byt hellre ut mot kikärtsmjöl. Då kan du köra rakt av och kakan håller sig saftig. Tror att man måste ta lite mindre vetemjöl om man vill byta, det tar upp mer vätska.

  14. Mattias skriver:

    Därför att jag vill att alla ska kunna äta fantastiska bakverk. Jag vet själv hur deprimerad jag blir av tråkiga kakor, vill inte att folk ska känna så.

  15. Lena skriver:

    OMG! Det är den finaste tårtan jag sett på år och dar. I <3 it!

  16. Olivia skriver:

    Jag hittade också dina recept i Buffétidningen och ska prova att baka cupcakes idag!

    Jag fick veta för ett år sedan att jag är allergisk/överkänslig mot: mjölkprotein, soja, vete, havre, jordnötter, ägg, avocado, banan, passionsfrukt, broccoli! Jag har själv försökt baka muffins många gånger med rismjölk, äggersättning och majsmjöl m.m, men det har aldrig riktigt blivit som jag har tänkt mig. Därför ska det bli oerhört roligt och spännande att äntligen kunna baka något som blir bra!

    Tårtan var helt underbart fin! Den ska jag baka till min student. : )

  17. Mattias skriver:

    Herregud vad många allergier! Ja, tur att man kan leva som en drottning i alla fall. :)

  18. Emma skriver:

    Det var jätteroligt att läsa om dig och dina recept i buffé!!

  19. Ann-Marie skriver:

    :-) Jag är allergisk mot kikärtor också :-) . Tål inte råa frukter eller grönsaker, inte heller kokta grönsaker, bönor, baljväxter, groddar, nötter, mandel, jordnötter, sol- och sesamfrön, you name it! Så mina tallrikar ser ganska tråkiga ut och färdiga smörgåsar får jag rensa ren från garnityren.
    Jag har bekanta som är vegetarianer och inte äter ägg samt att en av dem inte tål gluten samt diabetiker. Så det blir en del pusslande när vi träffas allihopa. Därför blev jag så nyfiken på den här kakan utan ägg för kakor utan ägg blir gärna lite kompakta ( i alla fall de recept jag har)

  20. Mattias skriver:

    Tack! :)

  21. Mattias skriver:

    Aj då. Du verkar ju inte vara glutenallergiker, så då måste du bara köpa Karolina Tegelaars bakböcker med kakor/tårtor/bakelser utan ägg och mjölk. Kommer passa dig perfekt. :)

  22. Morgan skriver:

    Hej! :) Skulle du vilja länka min blogg eller köra något samarbete?

  23. Linne skriver:

    Jag läste, precis som många andra, om din blogg och prinsesstårtareceptet i Buffé – vilken succé! Även jag blev väldigt glad över att få hitta ett recept för laktosfri, glutenfri och äggfri tårta som dessutom verkar går att vegananpassa. Med mig själv som laktosintolerant, en glutenintolerant svåger och svägerska som är vegan kändes det innan som en omöjlighet att få till en tårta till vår dotters dop som alla skulle kunna äta – så jag är evigt tacksam för ditt recept! En fråga som jag hoppas du skulle kunna svara på: kan man laga denna tårtbotten i förväg och frysa in? Vi har nämligen lite tajt om tid precis före dopet så det vore super att kunna förbereda lite innan… Tack för svar redan på förhand!

  24. Ann-Marie skriver:

    Tack, då ska jag kolla efter den boken.

  25. Mattias skriver:

    Nja, jag brukar faktiskt inte länka så ofta och i sådant fall uteslutande bakbloggar. :/

  26. Mattias skriver:

    De går utmärkt att frysa in!

  27. Anna Lena skriver:

    Hej! måste bara säga att jag är överlycklig att jag hittat dej… hade gett upp hoppet om att hitta någon som tycker att det är lika viktigt för ögat som magen. Jag både lagar mat och bakar mycket, då utan mjölk,gluten och socker så jag är rädd att jag kommer följa dej ”slaviskt” framöver.

  28. Mattias skriver:

    Vad kul! Tar gärna mot tips. Ska börja baka mer sockerfritt. :)

  29. Lisa - Sockerrus skriver:

    Jag höll nästan på att trilla av stolen när jag såg att du bakat cupcakes ;-)
    Tufft blev det :-)

  30. Jessica skriver:

    Det finns, för övrigt, en mandelfri ”marsipan” gjord på aprikoskärnor men jag föredrar sockerdeg. Det tål att minnas att mandel inte är en botanisk nöt utan en stenfrukt. Det är också aprikoser. Är man känslig kan såväl äkta marsipan som dess ersättning visa sig framkalla allergiska reaktioner.

  31. Mattias skriver:

    haha…ja, det hör definitivt inte till vanligheterna! Tack!

  32. Mattias skriver:

    Tack Jessica! Det visste jag inte!

  33. Paolo skriver:

    Öppnade Buffe och blev så glad, vilken otroligt vacker tårta!!
    såg sedan att det var bästa Mattias som gjort det,,
    du är bäst!

  34. Anna Lena skriver:

    Hej igen! satt typ å läste halva natten igår på din blogg och tänkte att jag måste nog köpa BAKA tidningen och läsa din artikel där,den tidningen kanske inspirerar tänkte jag men blev tråkigt nog besviken. Jag brukar aldrig kolla i baktidningar och böcker utan går verkligen på mina smaklökar och känsla + att jag har bott i England i 6 år och där är ju utbudet helt underbart, så jag har ju blivit lite bortskämd men du är verkligen den första på länge jag har blivit riktigt inspirerad av så jag ser fram emot din bok! och fortsätter läsa din blogg såklart! :)

  35. Anna Lena skriver:

    Glömde skriva om sockret…jag använder sukrin och de tycker jag funkar hur bra som helst men det kan ju bli en liten bismak och många lägger till lite stevia. Jag är ju vaniljgalen så jag brukar bara lägga i lite vaniljpulver ist…:)

  36. HelenaW skriver:

    Jag hajade till när jag kollade in Buffé-tidningen här i veckan och tror jag för första gången såg recept för de med glutenintolerans.
    Min dotter fick diagnosen när hon var 17,5 år, (för snart två år sedan) och nu håller jag på att lära mig att baka glutenfritt.
    Men så har hon även korsallergi mot kärnfrukter (dvs äpplen, päron, nektarin, persika,aprikos, kiwi) morötter och nötter, så det är ändå rätt svårt att baka då det står äppelmos och nötter i recepten.
    Har du några bra tips på vad man kan ha i stället för äppelmos och nötter?
    Ibland så byter jag ut äppelmos mot vaniljkräm och kan tänka mig att man kan ta solroskärnor istället för nötter men det är ju inte säkert att det fungerar i alla recept.

    Kul med en kille som bloggar med recept!

    //

  37. Mattias skriver:

    Naw, vad snällt! Tack!

  38. Mattias skriver:

    Hm. Äppelmos skulle jag byta ut mot sojamjölk, om hon kan äta det. Nötter har jag inte med, så där är det bara att köra. :)

  39. Victoria skriver:

    Ja jag såg dig i buffé:)
    Kul att få vara med där!
    Kram från Victoria på http://Www.victoriasprovkök.se

  40. Cecilia skriver:

    Hittade din blogg via Buffé och följer nästan inga förutom Pain de Martin,men din kommer jag följa(och jag är lyckligt allergifri;-)),otroligt kreativ prinsesstårta!

  41. Mattias skriver:

    Tack!!!

  42. Mattias skriver:

    Åh, vad härligt! Välkommen…och tack! :)

  43. Nilla skriver:

    Hej! Fantastisk fin tårta!
    Själv ligger jag nedbäddad på soffan efter flera dagar med hög feber, sån tur är så åkte jag för att hälsa på mamma precis samtidigt som jag blev sjuk, och jag kan verkligen rekommendera att lägga sig på en ”mamma-soffa” om man ska bli sjuk. Igår visade jag din blogg för mamma, hon blev mycket imponerad men läste inte ordentligt, så idag kom hon rusande med tidningen ”Det är han, det är han! Titta!” (mamma som är född på 50-talet kan ibland tycka att det är så roligt när hon inser att verkligheten och saker i datorn kan vara samma saker)
    Så nu har du gjort både mig och min mamma glad =)

  44. Mattias skriver:

    haha…du verkar ju ha en fantastisk mamma!

  45. Hanna skriver:

    Så glad jag blev när jag läste Buffé igår och hittade dina recept, och ännu gladare när jag hittade hit till din blogg! Jag fick veta att jag är glutenintolerant för ca 6 år sedan, och tänker banne mig inte låta det begränsa mig. Det är SKITTRÅKIGT att fika på stan i de flesta fall, men på hemmaplan provar jag mig fram och försöker lyckas med alla möjliga bakverk :)

    Hoppas att det är ok att jag lånade en av dina bilder (med bildkälla utskrivet såklart) till ett tipsinlägg hit från min egen blogg? :)

  46. C skriver:

    Hej! Bakade ditt cupcakesrecept från Buffé i helgen. TACK! De var så goda! Min man är glutenintolerant och min lilla dottter tål vare sig ägg eller mjölk. Vi andra i sällskapet som kan äta allt njöt av bakverken också.

    Tack, tack, tack. Nu finns det hopp för min dotters födelsdagstårta också. :o )

    En sak som kanske inte alla vet är att lakritsroten inte innehåller gluten, men att vissa laktritsgodis kan göra det, så att man ser upp.

    Tack än en gång!

  47. Clara skriver:

    Hej, vilken fin prinsesstårta! Tänkte baka en till min pojkväns födelsedag. Men vi är inte allergiska mot något och jag tänkte använda vanligt vetemjöl och smör. Är det samma mängd som gäller? Kram på dig!

  48. Sofia skriver:

    Asså jag DÖR du gör så fint Mattias!! Bakgeni!

  49. Mattias skriver:

    Hej och välkommen! Det är väldigt okej, tack! :)

  50. Mattias skriver:

    Vad kul att du gillade dem!

    Oj, det hade jag faktiskt ingen aning om. Tack för lakritslektionen. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>