Bake My Day i Buffé – Bakverk åt alla!

Några av er har redan sett det, men alla andra måste genast slita tag i det senaste numret av ICA:s tidning Buffé och kolla in mina gluten-, ägg- och mjölkfria bakverk! Samtliga bilder är tagna av den fantastiska, fabulösa och spektakulära fotografen Eva Hildén Smith.
Tis: Och om ni inte vill testa recepten så inspireras av idéerna och designen! :)

Jag är inte själv allergiker eller vegan, men tycker att bakverk ska vara till för alla. Vet själv hur deprimerad jag blir av en tråkig kaka, så ska ingen behöva känna!

Jag har skrivit kommentarer till varje recept för att täcka in så många allergier, problem och tips som möjligt. Har ni frågor så är det bara att mejla till mattias@bakemyday.se

Och NEJ, det här är inte bara för allergiker, det är för alla som känner för att skära ner eller utesluta mjölkprodukter, ägg och gluten.
Och NEJ, det här är inte nån tokig diet, bara kul variation för vissa och måste för alla. Man blir tjock om man äter för mycket, men en glad tjockis! :)

Här är min galet vackra prinsesstårta med rosor åt alla som nästan gör mig religiös.

Om alternativ till vispgrädde: Det står ”laktosfri” i tidningen bara för att vi inte tyckte att det fanns ett bra mjölkfritt alternativ till vispgrädde när recepten skrevs. Nu ska ni absolut använda Alpros Airy & Creamy som är perfekt för det här.

Angående marsipanen så kavlar tydligen Odense ut sitt marsipanlock med vetemjöl vilket gör att det inte är glutenfritt. Färgar ni egen marsipan, som vi rekommenderar, slipper ni det problemet. ICA:s marsipanlock ska dock vara helt glutenfria, men läs alltid en extra gång på förpackningen.
Det här gäller alltså att vara försiktig med marsipanlocken, INTE okavlad marsipan.

Det står ”laktosfritt smör” i tidningen men använd mjölkfritt smör om du är mjölkallergiker eller vegan.

Prinsesstårta med rosor åt alla!

Tårtbottnar:
100 gram mjölkfritt margarin
2 dl rismjöl
1 dl strösocker
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
5 msk äppelmos
1 dl varmt vatten

Fyllning 1:

Vaniljgrädde:
1,5 dl sojamjölk
0,75 dl strösocker
1,5 msk maizena
1 msk vaniljsocker
5 dl vispgrädde

Fyllning 2:

1 dl hallonsylt

1 färdigutkavlat grönt marsipanlock
2 paket färdiga marsipanrosor

Sätt ugnen på 175 grader. Mjöla en springform, 20 cm i diameter, med lite rismjöl. Smält smöret. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner det smälta smöret, äppelmosen och det varma vattnet. Vispa med en ballongvisp så att alla klumpar försvinner. Häll ner smeten i springformen och grädda i ca 25 minuter eller tills den är torr i mitten. Testa med en sticka eller gaffel. Låt kakan svalna helt innan du fortsätter med tårtan. Tips: Sätt gärna in tårtan i kylen i 20 minuter så blir den fastare och därmed lättare att dela.

Blanda strösocker och maizena i en kastrull. Vispa ner sojamjölken och låt allt koka upp på svag värme. Vispa konstant tills du har fått en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsockret. Låt krämen svalna helt. Vispa grädden och börja med att blanda ner ca 1 dl vispad grädde i vaniljkrämen. Vänd ner resterande grädde försiktigt så att inte luften pressas ut.

Dela tårtbottnen i tre delar. Lägg underdelen på ett serveringsfat. Bred ut hälften av hallonsylten och en stor klick av vaniljgrädden. Lägg på nästa tårtbotten. Upprepa med resterande hallonsylt och en stor klick vaniljgrädde. Lägg på den tredje bottnen och avsluta med resterande vaniljgrädde och se till att täcka hela tårtan.

Kavla ut det gröna marsipanlocket något och skär sedan ut små blad med en vass kniv. Dekorera tårtan med bladen och toppa med några marsipanrosor. Hur många bestämmer du själv.

Jag brukar alltid tjata om att jag är anti-cupcakes, men när jag fick den här idén blev till och med jag smått förälskad. Självklart behöver ni inte pilla med strössel, men det är skojigt enkelt och ett roligt sätt att göra vänner och familj barnsligt glada.

Tänk på att några strösselsorter innehåller vetestärkelse. Vissa glutenallergiker klarar av det, andra inte, så var försiktig.
Om du är allergisk mot soja så byt ut sojamjölet mot kikärtsmjöl och sojamjölken mot vatten eller vanlig mjölk (om du inte är vegan eller mjölkallergiker).

Strösselcupcakes

2 dl sojamjöl
1 dl rismjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 dl strösocker
0,5 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
75 gram smör + 2 msk till muffinsplåten
5 msk äppelmos, osötad
rivet skal av en halv citron
1,5 dl varmt vatten

Vaniljfrosting + kulört strössel
Hallonfosting + lakritrsströssel

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret. Pensla muffinsplåten med lite av det smälta smöret (om du vill kan du använda dig av bakformar som du sedan tar bort). Sikta ner alla de torra ingredienserna i en bunke. Häll ner det smälta smöret, äppel- mosen, det rivna citronskalet samt det varma vattnet. Vispa med en ballongvisp tills alla klumpar är borta.

Fyll muffinsplåten till 2/3 med smet och grädda i 18 minuter för stora och 12 minuter för små. Ta ut och låt svalna något innan du pillar ut dem från muffinsplåten. Om du bakade dem i bakformar så tar du bort formarna nu.

Dekorera dina cupcakes:
Blanda ihop valfri frosting. Bred ut ett tunt lager frosting runt cupcaken där bakfor- men vanligtvis brukar sitta. Rulla kanten sedan i strössel och se till så att du täcker hela. Spritsa eller klicka ut ytterligare frosting på toppen av cupcaken och du är klar!
Låt gärna de stå i kylen i 10 minuter innan servering så att frostingen hinner stelna.

Vaniljfrosting (till 12 cupcakes)

För att få en så jämn och slät frosting som möjligt är det bäst att inte använda en elvisp (även om det ibland känns enklare). Rör istället ihop den med en sked.

100 gram mjölkfritt margarin, rumstempererat
7 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl sojamjölk

Blanda ihop margarinet, florsockret, vaniljsockret och sojamjölken. Rör tills du har fått en smidigt frosting utan klumpar.

Hallonfrosting (till 12 cupcakes)

För att få en så jämn och slät frosting som möjligt är det bäst att inte använda en elvisp (även om det ibland känns enklare). Rör istället ihop den med en sked.

100 gram mjölkfritt margarin, rumstempererat
1 dl hallon, frysta går bra
7 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Om du använder dig av frysta hallon börjar du med att tina dem. Sätt sedan en sil över en skål och pressa hallonen genom den. Tryck med en sked för att få igenom så mycket av hallonen som möjligt. Du gör det här för att få en fin hallonpuré utan kärnor. Blanda hallonpuréen du har fått tillsammans med det mjölkfria margarinet. Tillsätt florsockret, vaniljsockret och sojamjölken och rör tills du har fått en smidig frosting utan klumpar.

Och till sist fantastiskt sega och geggigt goda fudgebrownies. Samma sak gäller här: Är du allergisk mot soja så by ut sojamjölet mot kikärtsmjöl. Någon var allergisk mot kakao och då är det bara att hoppa över den helt, du får fortfarande en mäktig chokladsmak.

Fudgebrownies

Tips: Lägg gärna en bit bakplåtspapper i botten på formen så att brownien inte fastnar.

250 gram mörk choklad
250 gram mjölkfritt margarin
2 dl strösocker
2 dl sojamjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
3 tsk No-Egg

Smält choklad och margarin i en kastrull på svag värme. Sikta under tiden ner strösocker, sojamjöl, bakpulver och No-Egg i en bunke. Blanda ner chokladblandningen. Vispa gärna lätt med en visp så att alla klumpar försvinner. Häll smeten i en brödform och grädda i 175 grader i 40-50 minuter. Kakan ska inte vara torr i mitten.

Ta ut och låt svalna i 30 minuter. Sätt sedan in brownien i frysen i 1 timme så blir den mycket lättare att skära.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

73 kommentarer till Bake My Day i Buffé – Bakverk åt alla!

  1. Mattias skriver:

    I sånt fall tycker jag att ni gör en vanlig prinsesstårta men tar inspiration av designen. :)

  2. Mattias skriver:

    Taaack!

  3. Sören skriver:

    Superbra recept! Gjorde tårtan men körde på vetemjöl istället för rismjöl (ingen glutenallergi) och den blev god men växte inte så jättemycket på höjden. Men slutresultatet blev bra det iaf: http://img849.imageshack.us/img849/5827/48573441443887190318610.jpg

    Nu ska jag testa fudge-receptet… …återkommer.

  4. Sofia Granath skriver:

    Hej!
    Vart hittar du; no-egg och kikärtsmjöl? Finns det på Ica?

  5. Mattias skriver:

    Härligt! Galet fin btw. Så mycket roligare än vanliga tråkiga prinsesstårtor. :)

  6. Mattias skriver:

    No-Egg finns på ICA. Om inte din butik har det så kan de ta in. Kikärtsmjöl finns i välsorterade matbutiker eller går att beställa via Goodstore.se.

  7. Sören skriver:

    Fudge-uppdraget avklarat! Blev mycket bra. Tyvärr blev det att man kände sockerkornen när man tuggade istället för att vara helt jämt och homogent. Vad tror du om att vispa extra mycket nästa gång?

    Fick följa med ut på dagsvandring: http://img819.imageshack.us/img819/6492/dsc1025qy.jpg

  8. Mattias skriver:

    Vispa på så ska du se att de försvinner…även om jag gillar att knastra lite socker ibland. :)
    Ah, de är ju perfekta att ta med! Helt omöjliga att ”förstöra” på vägen och lätta att stapla på varandra.

  9. Lovisa skriver:

    Hej, jag undrar om man kan byta ut sojamjöl möt majsmjöl i cupcakesen? eller har sojamjölet någon speciell egenskap? :)

  10. Mattias skriver:

    Nje, tror snarare att majsmjölet kommer att ta över rent smakmässigt. Jag byter mycket hellre mot kikärtsmjöl eftersom det är godast. Kanske även mot rismjöl, men då får du en kompaktare och lite smaklösare cupcake. Hm. Men frostingen kanske kompenserar det. :)

  11. Pingback: Baka baka smaskig kaka « lilla annas liv

  12. Mimmi skriver:

    Tack för kul och inspirerande recept! Provbakade cupcake’en igår och de fick höga betyg av alla. Med två allergibarn , en mot veteprotein och en mot ägg, så var det extra kul att baka något som alla kunde äta. Även de ickeallergiska barnen uppskattade cupcake’en stort.

  13. Victoria F skriver:

    Underbart!!! Fick veta att jag är glutenintollerant i onsdags och blev så glad när jag hittade dina konstverk! Älskar att baka och vill gärna fortsätta göra sånt som är BÅDE gott och fint!

  14. C skriver:

    Hej igen!
    Jag bakade dina cupcakes när recepten kom i Buffé (med gott resultat, har också gjort en choklavariant som blev ok, kanske borde man byta äppelmoset mot bananer då?) och nu har provat tårtan också. Eftersom min dotter inte tål mjölkprotein så använde jag Alpros Airy & Creamy istället för laktosfri grädde. Tyvärr blev resultatet en väldigt blöt, saggig vaniljgrädde. Kan man ha gelatin i grädden för att få mer stabilitet i den eller vispade jag helt enkelt för kort tid (tyckte jag höll på en evighet)? Hjälp, hon fyller år på fredag och nu gäller det ju (hon vill ha en lila och blå tårta därtill :o ))!

  15. Mattias skriver:

    Hej!
    Angående grädden så vispar jag så mycket det går, sen låter jag den stå ett tag i kylen. Säg en halvtimme. Då blir den liksom fastare.
    Du behöver ju inte blanda vaniljkrämen med grädden, den går ju att breda på först och sedan klicka över grädden. Glöm bara inte att söta grädden lite!

    Sen tycker jag att du hoppar in på http://www.kakboken.se/ och köper Karolina Tegelaars bakböcker ”utan ägg och mjölk”. Helt fantastiska! Lycka till!

  16. C skriver:

    Tack för tipsen! Ska kolla böckerna när allt lugnat sig lite. Nu är det ditt recept som gäller. ;o)

  17. Pingback: Gardiner och tårta… « Arga mamman

  18. Ingrid skriver:

    Tack för ett fantastiskt tårtrecept! Veganer vill kanske veta att färdiga marsipanrosor kan innehålla färgämnet E120 = löss. Jag löste det hela med att ge kalasets ungar uppdrag rosproduktion. Blanda marsipan med rödbetssaft tills den blir rosa och tillverka rosor efter bästa förmåga, räkna antalet gäster och se till att alla får en. Mycket lyckat.
    /Hälsar veganfaster med glutenallergisk brorson

  19. Mattias skriver:

    Yeeey…visst är det kalasbra att alla får en egen ros! Jag ska försöka jobba fram fler gluten, mjölk och äggfria recept!

  20. Linssoppan skriver:

    Hej, i receptet skriver du att du delar tårtbottnen i 3 delar men tårtan på bilden har väl bara två lager med sockerkaka/tårtbotten? Tar du hallonsylt även ovanpå ”topplocket”/översta bottnen?

  21. Mattias skriver:

    Oj, det stämmer. Märklish. Jag delade bara i två delar, de är sant. Håller för övrigt på med ett dunersuperduperrecept på glutenfri och vegan sockerkaka! Kommer upp under veckan, absolut senast nästa. :)

  22. ERIKA skriver:

    Jag skulle vilja prova detta recept fast med choklad!
    Funderar.. tror du jag ska ta bort lite av potatis och ris mj;l eller bara l’gga till kakao..

    Har du recept p[ en riktigt bra choklad botten, s[ blir jag superglad ifall du skickar till min mail, jag ska ansvara f;r allergit[rtan vid ett br;llop!
    Urs’kta att mitt tangentbord kr[nglar !

  23. Karin skriver:

    STORT tack till frostingrecepten utan mjölkprotein! Gjorde vaniljvarianten + rivet citronskal från en citron. Gudomligt gott! :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>