Även halvt lyckade experiment är våldsamt goda att äta! ;)

rosmarin3

smaklexikon-segnit_nils-19017256-frntlFör det första så köpte jag igår en av de härligaste böckerna på länge – Smaklexikon av Niki Segnit. Hon går igenom en massa råvaror och kryddor och vad de passar ihop med. Ett…smaklexikon. Och det är superkul, nördigt och helt fantastiskt. Det var i den boken jag läste att rosmarin och rabarber var bästa vänner. Vem kunde ana? Så jag tog de på en dejt i ett bakverk som i mitt huvud såg sååå mycket roligare ut än vad det blev. En fylld sockerkaka med små ”lufthål” gjorda med ett kakmått. Tror det föll på att jag gjorde en alldeles för fluffig och mjuk sockerkaka, men men. Med tanke på att jag redan har ätit upp halva kakan…själv…så måste det ju vara ett gott betyg!? ;)

 

rosmarin2

Receptet på kakan är hämtat från Rosendahls Trädgårdscafé, men med rosmarin som min twist. Rabarbermoussen trillade jag över på nätet någonstans. Brutalt god! :)
Jag gjorde min kaka i en brödform som var lite för låg, så ta gärna en större form så att all smet får plats.

Rosmarinkaka med rabarbermousse

Rosmarinkaka
4 ägg, separerade i äggvitor och äggulor
3 dl strösocker
1,5 dl vatten
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk torkad rosmarin
ströbröd till formen

Rabarbermousse
4 rabarberstjälklar
2 dl strösocker
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde

Rosmarinkaka. Smörj och bröa en sockerkaksform. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggulorna tillsammans med strösockret. Tillsätt sedan vattnet och vispa lite till. Mortla den torkade rosmarinen. Blanda ihop vetemjöl potatismjöl, vaniljsocker, bakpulver och rosmarin i en bunke. Vänd ner det i äggsmeten. Vispa äggvitorna till ett fluffigt och lätt skum och vänd även ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i 30-40 minuter. Den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

Rabarbermousse. Skiva rabarberstjälkarna tunt. Blanda ihop med strösocker och låt koka ihop tills rabarberna är mjuka. Passera allt genom en sil. Använd baksidan av en slev för att pressa igenom rabarbern. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med vatten i några minuter. Krama ur dem och rör sedan ner i den varma rabarberpurén. Låt svalna.
Vispa grädden till ett fluffigt och fast skum och vänd sedan ner rabarberpurén i grädden.

Låt sockerkakan vara kvar i formen men gröp försiktigt ur den. Enklast är att skära ut ett hålrum med hjälp av en kniv och sedan gröpa ur med händerna. Använd sedan ett kakmått och stick ut små hål från insidan av formen. Jag gjorde detta efter att jag fyllt och vänt upp kakan vilket blev lite knepigt. När du har tagit ut lagom många hål så häller du ner rabarbermoussen i den ihåliga sockerkakan. Ställ in i kylen i någon timme så att den stelnar helt. Skär sedan med en vass kniv runt kanten på formen och vänd upp den fyllda sockerkakan. Voila! :)

 

rosmarin1

Se det här som lite härlig inspiration och gör gärna din egen variant. :)

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Även halvt lyckade experiment är våldsamt goda att äta! ;)

  1. Anna (Kvinnan) skriver:

    Rabarbermoussen ser fin ut! Den testar jag att göra typ nu. Har bara en stjälk men får väl bli en liten sats eller något.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>