Arty-farty chokladtårta…och sockerfri på kuppen (för de som önskar)

Sorry att jag är så seg på att blogga ibland, har så fullt upp med mitt nya frilansande liv att jag knappt hittar datorn. Nu undrar ni säkert vad det är för läskig muterad skateboardramp som har landat på tårtfatet ovan? Jag kom faktiskt precis hem efter en helg i Västerås för att fira Jonas moster Monica på 60 års-dagen. Jonas mamma gjorde en galet god gräddtårta med frukt och jag bidrog med en sockerfri arty-farty chokladtårta. Diabetes är minsann ingen ursäkt att inte få chokladfläckar på blusen efter en orgie i Devil’s Food Chocolate Cake!

Vi börjar med receptet som är direkt snott från David Lebovitz. Jag använde mig av Hermesetas ”lättströ” istället för strösocker. Bottnarna blev något kompaktare, men jag har då aldrig hört någon klaga på det när det gäller mäktig ”dra-mig-baklänges-ner-i-vattenpölen”-chokladkaka. Den sockerfria chokladen hittade jag på Pralinhuset på Drottninggatan och den var galet god. Man märkte ingen skillnad mot vanlig, varför man nu skulle göra det.

Just ja, jag dubblade receptet på både kaka och frosting för att kunna bygga upp mitt lilla men ack så imponerande konstverk. Men kör enligt proportionerna nedan och ni får en något mer normalt byggd chokladtårta.

Arty-farty chokladtårta (går att göra sockerfri)

9 msk kakao
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
0,25 tsk bakpulver
120 gram smör, rumstempererat
1,25 dl Hermesetas lättströ (eller 3,5 dl vanligt strösocker)
2 ägg
1,25 dl kaffe eller vatten
1,25 dl mjölk

Sikta ner alla de torra ingredienserna i en bunke (förutom sockret). Visp smör och socker så fluffigt det går och vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda ihop kaffe/vatten med mjölken. Vispa ner hälften av mjölkblandningen i smörgeggan och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Vispa ner resten av mjölkblandningen och du har snart en mörk, härlig chokladsmet.
Fyll två mjölade springformar med smeten och grädda i 175 grader i ca 25 minuter.
Ta ut och låt svalna.

Chokladfrostingen
280 gram mörk choklad
1,25 dl grädde
175 gram smör, rumstempererat

Hacka chokladen fint. Blanda chokladen med grädden och smält i ett vattenbad eller försiktigt i en kastrull på spisen. När allt är smält blandar du ner smöret och fortsätter att röra om tills du har fått en frestande frosting. Häll över i en skål och låt stå i rumstemperatur i ca 1 timme, tills den fått perfekt konsistens för att bre på tårtan.

Nu är det bara att kladda på med frosting mellan de två bottnarna och sedan täcka hela spektaklet med resten.

Okej. Jag gjorde som sagt dubbel sats. Två bottnar var 26 cm i diameter, 2 stycken var något mindre. Sedan delade jag alla bottnar och la ihop de två stora och skar sedan ett diagonalt snitt genom båda. Sen gjorde jag samma med de mindre bottnarna plus att jag skar ut ett stort hålrum i mitten. Anledningen till att jag inte riktigt kan förklara bättre är för att jag ärligt talat inte hade en klockren plan när jag började. Min enda tanke var att jag skulle rädda allt med ännu mera frosting…vilket jag gjorde. Ett tips är att jag använde mig av mina fingrar för att släta ut så mycket som möjligt, sen pudrade jag över kakao och bad en bön.

Om den var god? Jaaaaaa! Jag är ju en sucker för chokladkakor och den här var brutal. Fick bara glada utrop på kalaset, så det tar jag som ett MVG i betyg (använder man fortfarande den betygskalan!?).

Det här inlägget postades i Tårtor. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Arty-farty chokladtårta…och sockerfri på kuppen (för de som önskar)

 1. Rasmus skriver:

  Jag tycker det är riktigt snygg med de där sluttande bottnarna, och att de är lite ojämt skurna. Det blir en fin kontrast mot att tårtor nästan alltid är så perfektionistiskt dekorerade. ;)

 2. Jen skriver:

  Den såg ju super härlig ut! Jag som bara äääälskar choklad!

 3. Lisa skriver:

  Hej, jag är lite trög, ska jag göra en sats och dela på två formar eller receptet för en form? Jag tänkte göra en tårta med dubbla bottnar. Hälsningar från Lisa

 4. Mattias skriver:

  Receptet räcker till två formar! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>