Äppletini…isch….typ…eller?

appletini4a

Jag drog mig till Kistmässan i måndags för att se vem som vann ”Unga GLMS-kockar” och det visade sig vara ett gäng från Köping. Grattis! I övrigt gick jag mest runt och kollade. Det var såklart en mässa främst för restaurangfolk, så jag hade absolut ingenting där att göra, MEN, jag fick lite inspiration. Arla stod och delade ut något de kallade för ”Caketails”…ja, alltså, cocktails…fast kakor. Jättelöjligt namn och egentligen inget nytt, jag menar, det var desserter i glas. MEN, ändå skitkul som idé.

appletini3a

Jag älskar appletini och körde på en äppelkompott, vanilj- och limeyoghurt, krossade kakor och äpplegelé. Verkligen supersnabb att göra och perfekt om du har ett helt gäng på besök eftersom du kan förbereda allt. Äpplet på toppen är sista-minuten-panik, vispgrädde och en målad tandpetare. :)

Appletini (4 glas)

Äppelkompott
4 äpplen
1 dl strösocker
saften från 1 lime

Limeyoghurt
3 dl naturell yoghurt
2 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker
river skal och saft från 1 lime

Kakor. Köpta kakor typ mandelkakor, kardemumma, finskapinnar eller Digestivekex

Äppelgelé
2 st gelatinblad
1,5 dl koncentrerad äppeljuice
1,5 dl vatten
någon droppe grön karamellfärg

2 dl vispgrädde

Äpplekompott. Riv äpplena och släng ner i en kastrull tillsammans med strösockret. Låt puttra under lock tills du får en härlig kompott. Ta kastrullen från plattan och blanda ner limesaften. Låt svalna helt och klicka ner i fyra cocktailglas.

Limeyoghurt. Blanda ihop yoghurt, vaniljsocker, florsocker, rivet citronskal och saft. Klicka ner i glasen över äppelkompotten.

Krossa kakorna och strö över limeyoghurten.

Äppelgelé. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter. Värm vattnet tillsammans med gelatinbladen i en kastrull. Så fort gelatinbladen har smält blandar du ner den koncentrerade äppeljuicen. Häll försiktigt gelén över yoghurten och låt stelna i kylen.

Vispgrädde & Dekoration. Vispa grädden och färga den eventuellt röd med några droppar karamellfärg. Spritsa eller klicka grädden i mitten av appletinin.
Måla en tandpetare svart med svart karamellfärg och stick ner i mitten och dekorera med ett basilikablad.

appletini2a

Attackera!!!

appletini1a

Okej, bara en till! Sååå fin! :)

Det här inlägget postades i Inspiration, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Äppletini…isch….typ…eller?

 1. masterchef skriver:

  Jisses sicket vackert äpple!!
  Sådana mässor e de bästa:)

 2. Mikaela skriver:

  Vilket ögongodis!! De får serveras på nästa bjudmiddag. Men, visst var det Skånemejeriersmonter som hade caketails? Hoppas du kan inspireras av Sias nyhet annars med pepparrots- och citronglass som serverades med en skiva rökt lax. Helt galet och spännande – precis som du!!

  Tack för en fantastisk blogg.
  // Mikaela (Besserwisser och receptslav)

 3. Sara skriver:

  Hej Mattias!
  Du inspirerar verkligen och jag beundrar dig och det du gör.
  Jag undrar om det är OK för dig att jag länkar till din blogg från min?
  Vill visa så många som möjligt att du finns och vad du kan :)

 4. Anna skriver:

  Så snyggt! Tror jag måste testa att göra dem någon gång, det låter riktigt gott.

 5. Mattias skriver:

  ah, stämmer säkert. Det måste finnas skåningar bakom en så kreativ idé. ;)
  Åh, ska testa…men jag äter ju inte lax!

 6. Mattias skriver:

  Tack! Absolut galning, länka på! :)

 7. Emilia skriver:

  Åh, vad festliga!

 8. Hej hej,
  följer din Vegoblogg men blir lite förvirrad här, var inte du vegan?
  Här är ju nästan alla recept med ägg och här använde du ju till och med gelatin?
  Blir lite förvirrad bara så upplys mig gärna ^^!

 9. Mattias skriver:

  Hej! Förstår att det är liiite förvirrande. Men har faktiskt förklarat det på vegoriket också, under ”OM”. Jag äter alltid vegan hemma och i så stor utsträckning jag kan även utanför hemmet. Blir jag bortbjuden äter jag vegetariskt (om de inte fixar vegan), likadant om det inte finns veganalternativ när jag går ut och äter.
  Jag gör undantag med bakverk, men har även en hel del veganbakverk här. Att skriva om bakverk till olika tidningar är mitt jobb och har gett mig kontakter för att nu skriva mer om veganmat.

  Just gelatin har jag faktiskt haft lite ångest över och använder så lite jag kan.

  Mitt största fokus är främst att få folk att äta skära ner på kött, ägg och mjölkprodukter. Om de vill berömma sig med ett vackert bakverk, så finns det en massa här. Alla sätter sin nivå.

 10. Okey då vet jag =)

  Hur tycker du gelésocker och agar agar funkar istället för gelatin?

  Har bara varit vegetarian/pescetarian själv i typ en halvår nu och har saknat bakverk med gelatin men då just gris är min svagpunkt (tycker de är underbara) så vill jag verkligen inte fuska med det.
  Tycker därför att det är synd att inte fler bakverk i bagerier/cafér är vegetariska menar jag. Så lite nyfiken på hur bra det skulle gå att ersätta. Älskade annars alla gelé liknande mouse bakelser som jag antar att de flesta innehåller gelatin.

 11. Mattias skriver:

  Jag har inte experimenterat så mycket med det. Agar agar har jag haft i skafferiet i två år men inte testat, har haft så många andra bakverk på listan att baka. :) Men jag ska!
  Gelésocker funkar helt okej, men blir inte lika fast och stabil. Jag ska experimentera mer med det. Du får hålla utkik på Vegoriket.se! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>