Alpro Soya-event och fabulösa bakverk med deras nya vispgrädde (ägg-, mjölk-, och glutenfritt)

Jag tackar i princip alltid nej till ”cateringjobb” om de inte är fantastiskt roliga, utmanande och inspirerande. Självklart tackade ja på cirka två sekunder när Alpro Soya hörde av sig och ville ha lite bakverk till releasen av deras nya sojabaserade vispgrädde. I went nuts, för det som har fattats i min värld av alternativ bakning är en riktigt bra vispgrädde som inte smakar skit. Alpros ”Airy & Creamy”, smakar väldigt neutralt, den har bättre konsistens än ”riktig” grädde, går att spritsa, skiktar sig inte eller annat konstigt om man låter den stå och den är bra för dig och miljön. Taadaaa. Och du behöver inte vara vegan eller allergisk för att använda den!

Jag tog fram tre bakverk: En crème brûlée-kaka, en kryddkaka med äpple och en blåbärsmousse. Och här är recepten:

Jag äääälskar crème brûlée som ni garanterat vet vid det här laget och tycker självklart att alla ska få chansen att smaka det, så jag tog fram ett recept som fick alla på eventet att svamla saligt. Sjukt goda och enklare att göra än ”vanlig” brûlée eftersom du slipper oroa dig för att koka äggen eller vispa in bubblor i smeten. Oh, och mördegen är glutenfri!

Crème Brûlée-kakor med hallonsylt

Pajdeg

0,5 dl vitt rismjöl
1,5 dl kikärtsmjöl
0,5 dl tapiokamjöl (finns i asiatiska butiker)
1 dl maizena
100 gram smör
4 msk florsocker
en nypa salt
2 msk äppelmos
2 msk vatten
1 tsk xanthan gum (finns i välsorterade matbutiker samt hälsokost)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning

Vaniljkräm
1,5 dl Alpro Airy & Creamy
1,5 dl Alpro sojamjölk
2 dl strösocker
3 msk maizena
1 vaniljstång

Hallonsylt

Strösocker

Börja med pajdegen. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en smidig deg. Den kommer att kännas lite lös, men det ska den göra. Plasta in degen och låt vila i kylen i en halvtimme. ”Mjöla” bakbordet med rismjöl och kavla ut degen ca 3 mm tjock. Ta ut rundlar med ett kakmått och tryck ner i små tartlettformar. Jämna till kanterna och pricka botten med en gaffel. Grädda i 12 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Och nu till fyllningen. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Släng ner vaniljstång + frön, strösocker och maizena i en kastrull. Rör ner Alpro Airy & Creamy och Alpro sojamjölk och  koka upp. Låt krämen sjuda tills den tjocknar och ta sedan kastrullen från plattan. Häll över krämen i en skål och låt svalna till rumstemperatur. 

Klicka ner en tesked hallonsylt i vardera tartlettskal och fyll sedan på med vaniljkrämen. Strö över strösocker och bränn av med en gasbrännare eller under grillen i ugnen. Se bara till att ugnsluckan är öppen på glänt så att de inte bränns.

Jag ville att de som var där skulle få smaka på grädden naturell, så jag la lite extra krut i kakan istället som är full av kanel, ingefära, kardemumma och muscovadosocker. Även den här är glutenfri!

Äppelbakelser, 12 st



Kryddkaka
3 dl kikärtsmjöl
1,5 dl potatismjöl
2 dl ljust muscovadosocker
1 dl honung
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vanilj
1,5 tsk kanel
1,5 tsk kardemumma
1,5 tsk ingefära
en nypa salt
75 gram mjölkfritt margarin
5 msk äppelmos
1,5 dl Alpro sojamjölk

Pocherade äppleskivor
2 äpplen, typ Granny Smith
2 dl vatten
4 msk strösocker

2,5 dl Alpro Airy & Creamy

Smält smöret i en kastrull. Sikta ner alla de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner det smälta smöret, äppelmos och sojamjölken. Vispa med en ballongvisp så att alla klumpar försvinner. Fyll 12 st muffinsformar eller muffinsplåt, till 2/3 med smet. Grädda i 175 grader i 14-16 minuter, eller tills de är torra i mitten (testa med en tandpetare). Ta ut och låt svalna.

Skiva äpplena tunt eller skär de i smala klyftor. Koka upp vatten och strösocker och lägg ner äpplena i sockerlagen. Låt sjuda tills de är mjuka. Var försiktig så att de inte kokar sönder. När de är färdiga häller du av sockerlagen och sköljer äppelskivorna försiktigt i kallt vatten. Låt rinna av på en handduk.

Vid servering är det bara att vispa upp lite Alpro Airy & Creamy, klicka på kryddkakorna och sedan toppa med några äppelskivor/klyftor.

Och sist en blåbärsmousse som var farligt enkel och skrämmande god. Det jag älskade med den här vispgrädden är att man kan blanda den med fruktpuréer och få den bästa moussen ever. Gör man det med vanlig vispgrädde och låter stå så släpper bären vätska, grädden släpper vätska, och kvar står du och hatar dig själv. Jaa, du kan tillsätta gelatin eller annat läskigt, men vem orkar med det när man kan slippa!? :)

Jag råkade först lägga upp ett av mina experiment med vegegel. Det blev inte alls gott! Kör bara med bär, florsocker och Alpro Airy & Creamy så blir det kalas. Sorry!

Blåbärsmousse
, 4 st

225 gram frysta blåbär
4 msk florsocker
2,5 dl Alpro Airy & Creamy

Tina blåbären. Mixa blåbär och florsocker med en stavmixer. Vispa Alpro Airy & Creamy fast och blanda med de mixade bären. Fyll fyra portionsskålar med blåbärsmoussen och låt stå kallt 30 minuter innan servering.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Alpro Soya-event och fabulösa bakverk med deras nya vispgrädde (ägg-, mjölk-, och glutenfritt)

  1. Lisa skriver:

    Oh, för sisådär tio år sedan levde jag nästan på veganska ”mejeriprodukter” utbudet var inte alls lika bra som idag, ändå ansågs det vara rätt bra då. Grädden smakade redan bra men det enda som gick att vispa var oatlys vaniljsås. Det är så härligt att se hur utvecklingen går i specialkostområdet.

    För övrigt blev jag väldigt sugen på att göra brûléekakorna. Kan tänka mig att de blir riktigt goda när de bakas på kikärtsmjöl. Det är verkligen en fantastisk sak att baka med.

  2. tina skriver:

    En liten fråga: vad är vegegelen som du nämner i blåbärsmoussen. Hur mycket ska man använda och vart hittar man det?
    Underbar blogg f.ö. – men det vet du redan. ;-)

  3. Hilma skriver:

    Om det hade varit oatly som tagit fram den av havre, då hade jag blivit g-a-l-e-n. Det finns ett alldeles för litet utbud i dagens läge, om man är som jag: överkänslig mot mjölk och soyaprotein. Men, det är kul att de har börjat få fram något på soya-delen. Då kanske det även kommer något som går att vispa på havre-delen. Kul att du tar upp och gör lite allergivänliga alternativ ibland. Det uppskattas! :D

  4. Mattias skriver:

    Förlåt! Bra att du sa det! Jag kopierade receptet från ett av mina experiment. Det blev inte alls gott med vegegel…och var helt onödigt. Nu har jag korrigerat. Det ska alltså bara vara blåbär, florsocker och vispgrädden. :)

  5. Mattias skriver:

    Mjo, man kan ju hoppas att oatly får lite fart nu :)

  6. Madde skriver:

    Sen lunchtid nu, har jag suttit och kollat denna fabulösa blogg. Känner mig lurad…här har jag levt i okunskap om dess existens fram till nu..tur att jag hittade dig. Lovely bilder också, trevlig helg från en Malmöbo (ja, alltså ska man vara petig, bor jag i limhamn)

  7. Jessica skriver:

    Jag är allergisk mot det som konditorer bara älskar att stoppa i bakverk; (botaniska) nötter. ag förstår verkligen varför de proppar ner nötter i allt men pffft, det blir lite irriterande.

    Jag har inga problem med sådana här projekt; att på ett företags ”uppdrag” ta fram några kakor/maträtter. Bara det framgår att man är just caterer, och att det är anledningen. Plus att det är kul med utmaningar, och allergimatlagning är onekligen utmanande, särskilt bakning. Bara för att man är allergisk/glutenintolerant etc., så ska man inte behöva nöja sig med någon torr riskaka.

    För några år sedan hade särskilt ett allergiförbund recepttävlingar ibland. Alla recept ska vara glutenfritt, sojafritt, helt mjölkfritt och säkert något mer. Om du vill ha något att bita i vill säga så kanske du vill kolla :)

  8. Roffade åt mig en sån i hyllan när jag skulle göra en mjölkfri minitårta till en beställning. Blev väldigt positivt överraskad! Har tidigare använt Carlshamns men den smakar ju papper och är så dassig i färgen. Denna var kritvit och var ju inte alls så söt som övriga mjölkfria produkter brukar vara. Gjorde en mjölkfri glasscrème med vaniljkräm gjord på kokmarsan (funkade fint att koka i ”Alprogrädden”) och vispad Alpro Airy & Creamy samt en hallonmousse enligt mitt vanliga recept med gelatin. Spacklade även tårtan med vispad Alprogrädde. Blev kanon! Roffade snabbt åt mig tre förpackningar i butiken vid nästa besök.

  9. Lovisa skriver:

    Jag har en liten fråga om moussen; jag undrar om den är tillräkligt fast för att kunna användas i tårta som man låter stå i kylen till dagen efter? :)

  10. Mattias skriver:

    Ja, absolut! Den är perfekt som fyllning! Men som sagt, låt den stå minst en halvtimme så att den ”sätter” sig och blir fastare. :)

  11. Ida, Badbakeday skriver:

    Om du bakar till event kan man väl inte baka hemifrån pga av alla hälsolagar och regler. hur gör du då om du ska kunna sälja kakor som catering? har du ett kök nu som du bakar ifrån?

  12. Mattias skriver:

    Hej!
    Jag tackar nej till alla allergibeställningar på grund av just den anledningen du nämner. Får se om jag löser det på något sätt. :)

  13. Sofia skriver:

    Wow! Vilken fin & bra blog! Bra jobbat :)

    Min son är mjölkprotein- och äggallergiker. Han fyller 1 år nu på lördag så det blir kalas. Då passar dessa recept alldeles utmärkt!!!! Tack för att du räddade Vilmers 1 -årskalas!

    Kram
    Sofia

    Ps. Önskar att vi kunde använda oss av ”Alpros Airy & Creamy”, dock reagerar även mjölkproteinallergiker på soja för proteinet är väldigt likt mjölkensproteinet (vilket Vilmer gör). Hoppas Oatly hittar nått bra komplement!

  14. Mattias skriver:

    Tack!
    Om han är ägg och mjölkallergiker måste du köpa Karolina Tegelaars böcker. De finns på Adlibris och är galet bra!

    Angående vispgrädden så har Soyatoo släppt en kokosgrädde och en risgrädde som bland annat går att beställa från goodstore.se. :)

    Lycka till och skicka ett Grattis till din son från mig!

  15. Nina skriver:

    Kan jag ersätta tapiokamjölet med nån annan stärkelse?

  16. Mattias skriver:

    Arrowrot går bra!

  17. Pingback: Bästa rabarberdesserten ever! |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>