2013 års första och största comeback…

…står, ja, jag för. Men ja…det är väl kul? Jag har haft en fantastisk jul och nyår (där av havltaskig uppdatering på bloggen) och hoppas att ni haft det lika fabulöst. Jag tänkte mjukstarta med tidernas godaste sorbet, sounds good?

Jag har länge letat efter den absolut bästa chokladglassen och såklart satt min mästare David Lebovitz på drömreceptet. Tyvärr så fick min glassmaskinen offra sitt liv, inte på grund av glassen utan på grund av hög ålder. Trist. Men vilken final! Det här är den chokladigaste och krämigaste glass jag gjort.

Vegan/allergi: Den är helvegan!

Chokladsorbet

5,5 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl kakao
en nypa salt
150 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop vatten, strösocker, kakao och salt i en kastrull. Låt koka upp. Hacka under tiden den mörka chokladen fint. När kakaoblandningen har kokat upp så låter du den koka i 45 sekunder. Ta sedan kastrullen från plattan och rör ner choklad och vaniljsocker. Vispa väl (tydligen ska man mixa med en stavmixer, vilket jag gjorde. Vet inte vad som händer om man fuskar, vågade inte testa :) ). Låt blandningen svalna och kör den sedan i en glassmaskin. Har den tjocknat för mycket för att hälla ner i glassmaskinen är det bara att vispa runt lite i den före.

Jag ville ha en fin dekoration till glassen, bara en skopa ser ju inte allt för upphetsande ut. Så, varför inte använda några av julklapparna jag fick? Inspiration till dekoration fick jag från Jan Hedhs glassbok som jag fick av min mamma, och istället för en spritspåse använde jag mig av dessa fiffiga flask…spritsarna (?) som jag fick av min syster Hanna.

Chokladvirvlar (4 st)

50 g mörk choklad
3 msk grädde (eller sojamjölk)
0,5 dl pistagenötter

Hacka den mörka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp vispgrädden och häll över chokladen. Rör om till en slät kräm. Fyll en spritspåse med chokladkrämen och spritsa virvlar på ett bakplåtspapper. Hacka pistagenötterna fint och strö över virvlarna. Skaka bort överflödet och ställ sedan in virvlarna i kylskåpet. Så fort de har stelnat är det bara att lyfta bort de från bakplåtspappret och lägga på assietter. Voila!

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till 2013 års första och största comeback…

 1. Anna skriver:

  Underbart! Måste testas. Ska införskaffa en glassmaskin en vacker dag oxå… Vet inte riktigt vilken jag ska slå till på bara.

 2. Olivia skriver:

  Var har hon hittat spritsarna?!

 3. Paula skriver:

  Wow, ser fantastiskt ut, och låter härligt att det går att få en krämig och så god glass utan äggvita eller grädde (eller veganskt alternativ). Måste provas! Jag fick en glassmaskin i julklapp, så jag går loss med glassandet jag med nu : )

 4. Hanna skriver:

  Spritsarna är köpta på Önska.

 5. Ann-Louise skriver:

  Tjusigt! Virvlarna påminner mig om Mayariket och Inkaindianerna. Hade vart den perfekta desserten till jordens undergång den 21 december. ;)

 6. Jenny skriver:

  Heej!
  Du gör surbet ser jag, jag brukar ibland göra vanlig glass i min glassmaskin, men den blir alltid lite frostig eller hur man kan förklara det. Den blir inte riktigt som ”köpeglass”. Har du något tips eller vet vad det kan vara för fel jag gör?=)

 7. Mattias skriver:

  Hmmm…jag vet inte, har faktiskt aldrig haft det problemet. Tror snarare det är receptet, för mina sorbeter blir kalasbra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>